Ders Tanımları

TEAC 500

Mezuniyet öncesi derslerde ders verdirerek yüksek lisans öğrencilerine tecrübe kazandırılır. Öğrencileri temel konuları anlamaları güçlendirilir ve ilgili bilgilerini uygulamaları ve iletişim sağlamaları sağlanır.

GSSE - PHYS
Kredisi:0

PHYS 590

GSSE - PHYS
Kredisi:0

PHYS 525

Fotonik gereçlerin ve aygıtların özelliklerinin ve uygulamalarının incelenmesi: yarıiletkenler; foton algılayıcıları, ışık veren diyotlar, ışık algılayan düzeneklerde gürültü; yönbağımlı ortamda ışık yayılımı; Pockels ve Kerr etkileri, ışık kipleyicileri, diyelektrik dalgakılavuzlarında elektromanyetik dalga yayılımı , dalgakılavuzu dağılımı; doğrusal olmayan optik gereçler, ikinci doğuşkan üretimi, Raman çeviricileri.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 522

Kuantumlu atom modelleri. Spektroskopi. Işık-atom etkileşmeleri. Işımalı geçişler. Atom-atom etkileşmeleri. Atomun manyetik etkileşimleri. Molekül yapıları. Çok-elektronlu sistemler. İyonlar ve atomların tuzaklanması. Atom optiği. Bose-Einstein yoğunlaşmaları. Atomik çipler. Madde dalgaları ve tuzaklanmış iyonlarla kuantum hesabı.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 519

Schrödinger denkleminin değişmezlikleri. Korunum yasaları ve spektrum dejenerelikleri. Parite ve zaman-terslenmesi simetrileri. Örgüler üzerinde ötelenme simetrileri. Kristalografik uzay grupları. SO(3) dönme grubu. Üniter dönüşümler. Çekirdek ve temel parçacıklar fiziğinde simetriler. SU(2) ve izospin. SU(3) ve acayiplik yükü.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 595

GSSE - PHYS
Kredisi:0

PHYS 526

Lazerlerden piko-saniye ve femto-saniyelik pulslar elde etme tekniklerinin tekrarı. Etken ve edilgen kip kilitlenmeleri. Doyurulabilen soğurucular. Ana denklem. Kerr mercek kiplerinin kilitlenmesi teorisi. Lineer olmayan ve dispersif ortamlarda çok-kısa pulsların ilerlemesi. Çok-kısa pulsların ölçüm ve karakterizasyonu. Femto-saniye lazerlerinin spektroskopik, tıp ve sanayi uygulamaları.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 523

Işığın kuantum teorisi. Koherent ışık. Işığın klasik olmayan durumları. Kuantum interferometresi. Kuantum ölçümleri. Işığın maddeyle etkileşmesi. Kovuklarda kuantum elektrodinamiği. Kuantum dolanıklığı ve kuantum tele-aktarımı. Non-lineer optik. Fotonik band aralıkları. Kuantum iletişim teorisi ve kuantum hesabının temel ilkeleri.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 520

Optiksel mikro-kovuklar. Fabry-Perot kovuğu. Kalite faktörü. Fines. Serbest-tayf aralığı. Fısıldayan galeri kipleri. Bağlanma. Fotonik moleküller, camlar, kristaller ve meta-malzemeler.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 517

Serbest alanların kuantumlanması. Propagatörler. Alanların etkileşmesi ve S-matrisi. S-matrisinin halka açılımı ve Feynman diyagramları. Yol integrali yöntemleri. QED. Işımalı düzeltmeler. Renormalizasyon. Etkin alan teorileri.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 695

GSSE - PHYS
Kredisi:0

PHYS 527

Rasgele dolaşım problemleri ve olasılık kavramları. Polimer teorisi, kendini-dışlayan dolaşım ve biyolojik polimer modelleri vurgusuyla temel istatistiksel mekanik kavramları: topluluklar, serbest enerji, entropi, ölçeklenme. Düzensiz sistemlerin etkileşim modelleri olarak ağlar ve bu sistemlerde faz geçişleri. Dinamik olgular: Ana denklem (Örnek: rasgele dolaşım ve ağların büyümesi), Langevin denklemi ve genellemeleri, kaos ve düzen.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 524

Optik mikroskop ilkeleri. Mikroskopi yöntemleri. Boya moleküllerinin foto-fiziği. Floresansın uyarılması ve gözlemlenmesi. Düzlemsel ara-yüzeyler civarında dipol ışıması. Foton-sayma analizleri. Floresans korelasyon spektroskopisi. Floresans rezonans enerji transferi (FRET). Düşük sıcaklıklarda optik spektroskopi. Yarı-iletken nano-kristaller. Metal nano-parçacıklar.

GSSE - PHYS
Kredisi:3

PHYS 521

Elektromanyetizma teorisinin tekrarı. Işığın elektromanyetik doğası. Işıma. Geometrik optik. Gauss demetleri. Gauss demetlerinin dönüşümleri. Optik rezonatörlerin elektromanyetik modları. Işığın maddeyle etkileşmesi. Soğurma ve yayılmanın klasik teorisi. Genişleme süreçleri. Rayleigh saçılması. Kendiliğinden ve uyarılmış ışımaların kuantum teorisi. Optik yükseltim. Lazer salınımlarının teorisi. Lazer sistemlerine örnekler. Lazerlerde Q-anahtarlanması ve mod kilitlenmesi.

GSSE - PHYS
Kredisi:3
Ön Koşulu: (ELEC. 206 or PHYS. 302) or consent of the instructor

PHYS 518

Abelyen olmayan ayar alan teorilerine giriş. QCD. Kendiliğinden simetri bozulması ve kütle yaratımı. Standard elektrozayıf etkileşmeler teorisi. Pertürbatif olmayan etkiler. Süpersimetri.

GSSE - PHYS
Kredisi:3