Profile picture

Metin Sitti

Prof. Dr.
Fen Bilimleri ve Mühendislik Enstitüsü
Koç Üniversitesi Rektörü

Genel Bakış

Metin Sitti, Almanya’daki Max Planck Topluluğu’nun şu anki tek Türk üyesidir ve bu topluluğun Akıllı Sistemler Enstitüsü’nde 2014 yılının sonbaharından itibaren direktör olarak çalışmaktadır. Araştırmaları, tıbbi mikro-robotlar, doğadan esinlenen minyatür hareketli robotlar ve yeni malzemeler, yumuşak minyatür robotlar, fiziksel akıllılık ve mikro/nano-robotik da dahil olmak üzere, robotik ve akıllı sistemler bünyesindeki çok çeşitli çalışma konularını kapsamaktadır.

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nin elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde 1992 yılında tamamladıktan sonra yine aynı bölümden yüksek lisans derecesini 1994 yılında almıştır. Doktora araştırmalarını Japonya’da Tokyo Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde 1999 yılında tamamlamıştır. ABD’de University of California at Berkeley’de doktora sonrası araştırıcı ve öğretim üyesi olarak 1999-2002 yılları arasında çalışmıştır. 2002-2014 yılları arasında yine ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki Robotik Enstitüsü’nde ve Makina Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak araştırmalarına devam etmiştir. 2011-2012 yılları arasında Harvard Üniversitesi, EPFL ve Sorbonne Üniversitesi’nde ziyaretçi profesörlük yapmıştır. Şu an, kısmi zamanlı yan akademik görevler olarak, Koç Üniversitesi’nde Tıp ve Mühendislik fakültelerinde profesör, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde seçkin profesör ve Stuttgart Üniversitesi’nde onursal profesör olarak görev yapmaktadır.

Araştırma Alanları

Küçük ölçekli mobil robotik , Physical intelligence , Tıbbi minyatür robotlar ve cihazlar , Biyo-ilhamlı ve biyo-hibrit mikrorobotlar , Robotik mikro/nanomalzemeler

Ödüller

2020,

Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü

2018,

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Sahibi

2014,

IEEE/ASME En İyi Mekatronik Makale Ödülü

2013 - 2012,

World RoboCup Micro-Robotics yarışmasında birincilik ödülü

2011,

SPIE Nanoengineering Pioneer Ödülü

2005,

National Science Foundation Career Ödülü

2004,

IEEE Robotics and Biomimetics Konferansı’nda En İyi Biomimetik Makale Ödülü