Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği

Tezli Yüksek Lisans

Teknolojideki ilerlemeler, gittikçe artan biçimde, arzu edilen belirli özelliklere sahip yeni malzemelerin keşfine ve geliştirilmesine dayanmaktadır. Mekanik mukavemetin yanı sıra, uygulamaya bağlı olarak malzemelerde çeşitli yapısal, görsel, elektriksel, manyetik ve termal özellikler istenmektedir. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanı temeldeki yapı ile malzemelerin işlenmesi, özellikleri ve performansı arasındaki ilişkilere eğilerek, farklı malzeme sınıflarını (metaller, seramikler, polimerler, elektronik malzemeler, biyomalzemeler) incelemektedir. Çeşitli malzemelerin özelliklerinin anlaşılıp kavranması, bu özellikleri birtakım ihtiyaçların veya uygulamaların karşılanmasına uygun hale getirmek için yöntemler bulmak ve arzu edilen belirli özellikleri taşıyan tamamen yeni malzemeler yaratmak için atılması gereken ilk adımdır. Koç Üniversitesi’ndeki Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yüksek lisans programı, öğrencilere malzeme sentezi, yapı-özellik nitelendirilmesi ve işleme için gereken temel fizik ve kimya bilgisini kazandırmayı ve bunu uygulamalı laboratuvar deneyimi ile tamamlamayı hedefleyen disiplinlerarası bir programdır.

Programın Yükümlülükleri


Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programı, en az 21 kredilik en az 7 ders ve seminer dersi ile tez çalışmalarından oluşur.

Öğrencilerin en geç 4. dönemin sonuna kadar zorunlu ve ilgi alanlarına göre seçmeli derslerden en az yedi (7) tane alarak en az yirmibir (21) kredi ve seminer dersini tamamlamaları gerekmektedir. Aksi belirtilmedikçe dersler 3 kredidir. Öğrenciler danışmanlarının onayıyla en fazla 2 adet lisans seviyesindeki dersi lisansüstü derslere altyapı oluşturmak için alabilirler ve bu lisans dersleri de tezli yüksek lisans programının ders ve kredi şartını tamamlamak için kullanılabilir.

Kredili derslere ek olarak tüm öğrencilerin MASE 595 - Yüksek Lisans Tezi, MASE 590 - SeminerETHR 500 - Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği, ENGL 500 - Akademik Yazın Tekniği, TEAC 500 - Öğretim Deneyimi, KOLT 500 - Yükseköğretimde Öğretme ve LIBR 500 - Kütüphane Araştırmacı Gelişim derslerini almaları zorunludur.

Ders Planı

MASE 515 Materials Science and Engineering I
MASE 516 Materials Science and Engineering II
MASE 517 Advanced Physical Chemistry
MASE 518 Physical Methods of Materials Characterization

MASE 510 Synthetic Polymer Chemistry
MASE 511 Introduction to Polymer Science
MASE 522 Vibrational Spectroscopy
MASE 530 Materials Behaviour
MASE 532 Statistical Mechanics of Polymers
MASE 534 Rubber Elasticity
MASE 536 Multicomponent Polymeric Systems
MASE 538 Intermolecular and Surface Forces
MASE 540 Surface & Interface Properties of Materials
MASE 542 Biomaterials
MASE 544 Nanoparticle Science and Technology
MASE 550 Optical Spectroscopy of Materials and Devices
MASE 570 Micro and Nanofabrication
MASE 571 Semiconductor Processing Methods

MATH 504 Numerical Methods
MATH 506 Numerical Methods II

MECH 541 Manufacturing of Advanced Engineering Materials
MECH 543 Computer Integrated Manufacturing and Automation
MECH 546 Machine Tools in Manufacturing
MECH 552 Introduction to Biomechanics
MECH 561 Mechanics of Condensed Matter

PHYS 509 Condensed Matter Physics I
PHYS 510 Condensed Matter Physics II

Courses are selected by the students from the above list and from other courses not listed here in accordance with their areas of specialization and subject to the approval of their advisors. In addition, each student has to take a seminar course, MASE 590 Seminar. Students also register for the thesis course.

MASE 590
Seminar

MASE 596
PhD Thesis

TEAC 500
Teaching Experience

Students who have TA assignments must take TEAC 500: Teaching Experience during the semesters of their assignments. Students must also take ENGL 500: Graduate Writing course.